Castratie/sterilisatie

Wat zegt de wet?

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Katten die geboren zijn na 31 augustus 2014 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020.

Waarom je kat castreren/steriliseren?

De castratie/sterilisatie van je kat heeft veel voordelen voor jou als eigenaar, voor de kat zelf en voor de maatschappij. Bovendien is het in de meeste gevallen wettelijk verplicht.

Voordelen voor de eigenaar

Vanaf ze ongeveer 5 à 6 maanden oud zijn, worden katten vruchtbaar en beginnen ze onder invloed van hormonen vervelend gedrag te vertonen. Katers gaan dan sterk ruikende urine sproeien, rondzwerven en vechten met andere katers. Ze worden roekeloos en hebben daardoor meer kans om aangereden te worden. Ook kattinnen kunnen urine gaan sproeien, vooral als ze krols zijn. Tijdens de krolsheid –om de 2 à 3 weken ongeveer een week- zijn ze erg rusteloos en janken ze dag en nacht de buurt bij elkaar.

Castratie/sterilisatie voorkomt deze problemen of lost ze op. Het geeft katten rust en maakt hen aangenamere huisdieren. Je kat wordt er huiselijker van en je hoeft niet meer ongerust te zijn omdat hij of zij dagenlang wegblijft. De kans op wonden van het vechtenabcessen en seksueel overdraagbare ziektes wordt veel kleiner.

Een groot voordeel is dat je niet onverwacht opgezadeld kan zitten met een ongewenst nestje. De poezenpil is immers niet 100% betrouwbaar en heeft bovendien veel (potentieel dodelijke!) bijwerkingen.

Voordelen voor de kat

Katten kunnen erg veel last hebben van hun hormonen en met zichzelf geen blijf weten. Het is diervriendelijker om je kat van de hormonen af te helpen door hem of haar te castreren.

Ook op het vlak van gezondheid heeft castratie/sterilisatie veel voordelen. Hoe vaker een kattin krols wordt, hoe groter immers de kans op baarmoederontstekingen en melkklierkanker. Laat je een kattin voor de eerste krolsheid castreren, dan daalt die kans tot bijna 0. Gecastreerde katers zullen minder rondzwerven en vechten, zodat ze minder kans lopen op ongelukken, wonden en abcessen.

Castratie/sterilisatie voorkomt ook dat je kat een seksueel overdraagbare ziekte oploopt door te paren. Katten hebben bijvoorbeeld hun eigen vorm van aids (kattenaids of FIV). Dit is niet besmettelijk voor mensen, maar door seksueel contact en gevechten kunnen katten elkaar besmetten. Ook leukose (FELV) is zo’n ziekte met een dodelijke afloop.

Gecastreerde/gesteriliseerde katten leven gemiddeld langer dan niet-gecastreerde/gesteriliseerde katten. Geef je kat dus de kans op een lang en gezond leven, en laat hem of haar tijdig onvruchtbaar maken.

Voordelen voor de maatschappij

Katten zijn heel vruchtbare dieren en planten zich snel voort. In combinatie met onverantwoord eigenaarschap is er zo een kattenoverschot ontstaan: er zijn meer katten dan mensen die een kat willen. Daardoor zitten de asielen overvol en moet men jaarlijks meer dan tienduizend katten laten inslapen.

Daarnaast belanden ook veel katten op straat, zodat er zwerfkattenkolonies ontstaan. Deze kunnen veel overlast veroorzaken, bijvoorbeeld door vuilniszakken open te scheuren en uitwerpselen achter te laten.

Gelukkig zijn er veel mensen die zich het lot van de asiel- en zwerfkatten aantrekken en zich vrijwillig inzetten om deze dieren te helpen. Dit kost echter handenvol geld en heel veel tijd.

Door je eigen kat te laten castreren/steriliseren, voorkom je dat je bijdraagt aan het zwerfkattenleed en geef je asielkatten meer kans op een nieuwe thuis.

Bron: Vlaanderen.be – Huisdierinfo.be