Werking

1
Vangen en verzorgen

We vangen zwerfkatten en verloren katten en brengen ze naar de dierenarts voor verzorging.

2
Opvanggezinnen

De katjes worden in huiselijke kring gesocialiseerd door onze opvanggezinnen.

3
Medisch OK

Onze katjes worden ontwormd, ontvlooid, ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte, gecastreerd/gesteriliseerd en gechipt.

4
Adoptie

Wanneer ze klaar zijn voor adoptie, zoeken we voor onze katjes een goede thuis via onze website en Facebook.

Vangen en verzorgen

Wanneer we een oproep of mail krijgen, zal de melder gevraagd worden om details: om hoeveel katten gaat het, welke leeftijd hebben ze ongeveer, zijn er gewonde of zieke dieren bij, zijn de katjes benaderbaar of schuw, …

Verwilderde katjes worden gevangen, gecastreerd/gesteriliseerd en terug uitgezet op voorwaarde dat er eten en een schuilplaats wordt voorzien.

Indien de katjes sociaal zijn of kans maken dit te worden, wordt bekeken of De Snorhaar vzw een oplossing kan bieden. Indien dit  niet het geval is, zullen onze vrijwilligers een alternatief voorstellen. Als beslist wordt dat de kat of katjes naar De Snorhaar vzw komen, wordt er samen met de melder bekeken hoe en wanneer dit in de praktijk best doorgaat.

Opvanggezinnen

Onze vereniging is geen klassiek asiel, maar laat de katjes opgroeien bij opvanggezinnen zodat ze alle huiselijke geluiden en gedragingen leren kennen en mensen gewoon raken.  Opvanggezinnen geven hen veel liefde, zijn geduldig, werken aan de socialisatie van hun opvangkatjes, geven hen medicatie indien nodig en werken samen met onze vaste dierenartsen van de streek.

De onkosten van medicatie, inentingen, chip en sterilisatie zijn voor de Snorhaar vzw. Tevens voorziet de vzw hen ook van alle voeding, kattenbakvulling, reismandjes, slaapmandjes, speelgoed en andere benodigdheden. Begeleiders staan de opvanggezinnen bij met raad en daad.

Medisch OK

Een asiel is verplicht om alle kittens en volwassen katten te steriliseren/castreren, te chippen en te registreren. Al onze katjes zijn dan ook wettelijk in orde. Daarnaast zijn ze ontwormd, ontvlooid en kregen hun inentingen tegen kattenziekte en niesziekte. Wanneer er gezondheidsproblemen zijn, krijgen onze katjes hiervoor uiteraard de nodige medische zorgen.

Adoptie

Doordat onze katjes in huiselijke kring opgroeien, kennen onze opvanggezinnen hun karakter goed. Ze gaan op zoek naar een zo goed mogelijke match tussen de toekomstige eigenaar en de kat.

Als ze klaar zijn voor adoptie, plaatsen we onze katjes op onze website. Wanneer iemand geïnteresseerd is in één van onze opvangkatjes, dient die persoon contact op te nemen met het opvanggezin waar het katje verblijft.

Indien na een bezoek het opvanggezin vindt dat de match goed zit, wordt er een contract opgesteld. Een katje adopteren kost 175 euro. Een katje kan pas verhuizen wanneer het alle medische behandelingen heeft gehad. Kittens moeten hiervoor 12 weken oud zijn.