Janneke en Mieke

Janneke en Mieke
  • Naam: Janneke en Mieke
  • Geslacht: Kattin & Kattin
  • Geboortedatum: 2012
  • Mag buiten kunnen? ja
  • Kan omgaan met kinderen: ja
  • Kan omgaan met katten: ja
  • Kan omgaan met honden: ?
  • Contact opvanggezin: gerdahappaerts@gmail.com

Beide katten zijn erg aanhankelijk en tam. We hebben in onze keukendeur een kattenluik zodat ze steeds binnen en buiten kunnen wanneer ze dit willen. In de tuin hebben we een groot tuinhuis waar ook een kattenluik in de deur zit zodat ze daar ook steeds binnen en buiten kunnen. Ze kunnen zonder elkaar en moeten niet te samen blijven.

Mieke ligt veel in haar mandje of zit op of in de ton van haar krabpaal. Ze is veel meer een binnen kat dan een buiten kat. Wanneer het koud en nat is gaat ze enkel buiten om haar behoefte te doen. Bij mooi en warm weer zal ze wel buiten ergens gaan liggen. Als we in de tuin aan het werk zijn of op ons terras zitten komt ze ons gezelschap houden. Binnen volgt ze ons ook altijd en komt in onze onmiddellijke omgeving zitten. Ze wordt graag geborsteld en gestreeld en voert ganse conversaties met ons als we tegen haar spreken. (miauwen). Het is een zeer rustig en lief dier. Ze eet enkel droge brokjes en heeft een gevoelige maag. In het begin hebben we alle merken van voeding in blik en zakjes geprobeerd maar ze at enkel droge brokjes. Mieke eet ook altijd maar kleine hoeveelheden, een stukje gekookte hesp of een stukje rauw vlees eet ze heel graag maar dat is dan hoogstens 1 of 2 kleine hapjes. Ze is zeer aanhankelijk en gemakkelijk in de omgang. We hebben 4 kleinkinderen die tussen de 3 en 6 jaar oud zijn en regelmatig komen logeren. De kindjes mogen haar strelen, knuffeltjes geven en borstelen. Maar we merken wel dat wanneer ze teveel lawaai maken ze de stilte opzoekt. Wanneer de kleinkinderen weg zijn komt Mieke wel extra aandacht vragen. Misschien is het best dat ze bij rustige en stille mensen terecht zou kunnen komen zonder kinderen of al iets oudere kinderen. Mieke kan niet met andere katten om, behalve met Janneke dan. Recent vond ze al nieuw gouden mandje, maar helaas lukte het niet met de kat des huizes en is ze moeten terugkomen.

Janneke is heel levendig en houdt van beweging ze loopt graag binnen en buiten en zit overdag meestal buiten. Koude, sneeuw, regen deren haar niet. Wanneer ze ziet dat we bezoek hebben zal ze wanneer ze binnen is naar buiten lopen of als ze buiten is niet binnenkomen voor het bezoek weg is. Door het feit dat ze doof is, is ze erg schuw tegenover mensen die ze niet kent. Daarom is het erg belangrijk dat ze weg kan als ze hier behoefte voor voelt… als ze angstig is. Het kattenluik is haar vluchtweg wanneer ze denkt dat ze in gevaar is en daarom kan ze niet in een ruimte waar ze niet weg kan. Ze wordt ook graag gestreeld en geborsteld en is zeer lief en aanhankelijk, maar heeft nood aan een plaats waar het rustig is en waar niet te veel volk aanwezig is. Ze heeft zo haar vaste momentjes dat ze even binnen loopt en dan weer naar buiten gaat. In de winter is ze ‘s morgens wanneer we opstaan meestal nog binnen, Wanneer het buiten zachter wordt is ze meestal ‘s morgens al buiten. Rond het middageten komt ze even een kijkje nemen, tegen het avondeten is ze er weer. Ze eet daarom niet altijd maar komt gewoon een tijdje binnen en gaat dan weer naar buiten. ‘s Avonds blijft ze langere tijd binnen maar niet constant en gaat regelmatig in de loop van de avond eens naar buiten. Ze vangt ook veel muizen en soms ook al eens een vogeltje. Haar prooi komt ze altijd tonen en blijft luid miauwen tot we deze gezien hebben. Ze heeft een heleboel tonen om te miauwen en elke toon betekent iets anders. Het is zoals bij een baby: een ik heb honger miauw, eentje waar zijn jullie, een van pijn enz… Overdag wanneer ze niet binnen is zit ze meestal in het tuinhuis waar ons hout ligt, ver van huis gaat ze niet weg. Wij wonen op het einde van een doodlopende straat waar bijna geen vervoer is. Dit komt haar ten goede omwille van haar doofheid. Ze is heel slim en heeft heel snel iets door wat bij Mieke minder is. Janneke eet zeer graag en eet bij manier van spreken bijna alles wat je haar geeft ze krijgt eenmaal per dag natte voeding uit blik onder de vorm van paté, niet met saus daar zitten stukjes groenten in. Wanneer ze brokjes in saus eet moet ze meestal overgeven. Buiten 1 maal per dag paté krijgt ze ook droge brokjes. De droge brokjes eet ze minder graag maar het is beter voor haar tanden dat ze niet alleen zachte voeding eet. Voor Janneke zijn twee zaken heel belangrijk dat ze altijd naar buiten kan en wanneer ze buiten is dit een afgesloten ruimte is zodat ze niet weg kan lopen. Dit zal heel moeilijk worden vrezen we.