Vaccinaties

Kattenziekte

Kattenziekte is een dodelijke ziekte die zeer besmettelijk is. De acute vorm van deze ziekte wordt gekenmerkt door hoge koorts en lusteloosheid. De kat weigert vaak om te eten omdat ze last heeft van hevige buikkrampen. Ze raakt snel uitgedroogd, begint te braken en krijgt diarree. Indien je te maken hebt met deze ziekte moet je jouw kat dwangvoederen met krachtvoer (verkrijgbaar in de apotheek), vocht inspuiten, antibiotica geven om de infectueuze complicaties te beperken en de kat op een warme, rustige plaats houden. Best dien je ook een middel toe ter ondersteuning van de darmen en een middel om de weerstand op te bouwen. Als je snel de diagnose kan stellen en snel handelt, heeft de kat een overlevingskans.

Van zodra je weet dat jouw poes kattenziekte heeft en je hebt nog andere poezen, moet je de zieke poes onmiddellijk in een aparte ruimte afzonderen. Je moet alle ruimtes waar de poes geweest is ontsmetten met een virusdodend middel (bijv. CID 20, maar ook javel doet wonderen). Kattenziekte is extreem besmettelijk en kan ook via de mens overgaan op andere katten d.w.z. dat als je een zieke kat aait en vervolgens een gezonde kat, deze laatste besmet kan raken. Zorg er dus voor dat je je handen voldoende ontsmet vooraleer je een andere kat aanraakt. Ook via de schoenen kan je het virus overdragen. Best is dus om beschermde kledij en schoenen te dragen als je een zieke kat verzorgt en deze te verwijderen als je naar een andere ruimte gaat.

Zieke katten blijven nog 2 weken besmettelijk voor andere katten nadat bij hen de symptomen verdwenen zijn! Houd hier rekening mee als je meerdere katten hebt. Indien jouw kat of kitten gestorven is door kattenziekte, zet dan niet onmiddellijk een andere niet-ingeënte kat in dezelfde ruimte. Want zo riskeer je ook de tweede kat op korte tijd te verliezen. Je dient eerst de ruimte te verluchten en degelijk te ontsmetten (bijv. met CID 20), evenals alle meubels, speeltjes, dekens  … waarmee de zieke kat in aanraking is gekomen. Best is de nieuwe kat eerst in te enten en pas 2 weken nadien in dezelfde ruimte te laten. Zo is ze voldoende beschermd tegen mogelijke restanten van het virus. Houd er rekening mee dat een kitten na 3 weken opnieuw ingeënt moet worden vooraleer ze voldoende weerstand heeft tegen het virus.

Niesziekte

Niesziekte. De symptomen van niesziekte zijn koorts, ontsteking van de ogen, tranende ogen en niezen. Vaak gaat het niezen gepaard met een pus-achtige neusuitscheiding. Deze ziekte is niet zo dodelijk, maar kan dat wel zijn bij kittens en verzwakte katten. 80% van de katten die genezen zijn, blijven drager van het virus en kunnen het virus onder stresssituaties weer uitscheiden.

Leucose

Leucose is een ziekte bij katten die sowieso dodelijk is. De kat sterft niet meteen, maar meestal binnen de 3 jaren. De symptomen zijn zeer variabel en verschijnen na een symptoomloze fase waarin de kat reeds besmettelijk is voor andere katten. Vervolgens treedt er bloedarmoede op, de slijmvliezen zien bleek , de poes is vlug moe en snel buiten adem. Doordat het afweersysteem wordt aangetast, is de kat heel gevoelig voor allerlei infecties waaraan ze uiteindelijk zal sterven.